sjøfiske fra land etter torsk, sei og lyr.

Det er gode muligheter for at du kan få noen av disse typene på kroken når du fisker med stang fra et svaberg gjennom hele året.

Torsken er en glupsk rovfisk som lever av annen småfisk. Den spiser gjerne også muslinger, småkrabber, sjøpinnsvin og krepsdyr som betyr at du må fiske langs bunnen for å ha godt håp om torsk. Sei og lyr hører også til torskfamilien. Om sommeren går ofte seien i stim på jakt etter småsild og da kan du gjerne se sjøen «koke». Lyren går også i stim men de større eksemplarene står ofte alene inne i tarebeltet.

Her står fisken:
Her står fisken1: Utenfor odder hvor det går bratt ned mot dypet er det ofte muligheter for torsk
2: I små sund finner du ofte lyr og sei på jakt etter småsild
3: På senhøsten går torsken gjerne inn på grunt vann på jakt etter kreps, krabber og andre bunndyr. i tarebeltet finnes det gjerne også stor lyr.
4: På losiden (siden opp mot vinden) virvles ofte opp bunndyr som er godteri for torsk, sei og lyr

 

 

 

Slik fisker du torsk:
Siden torsken holder seg for det meste på bunn er det viktig at lokkemidlet ditt blir presentert der nede som fisken faktisk er. Derfor må du kaste ut sluken for så å la den synke helt ned til bunnen på fri spole. Deretter strammer du forsiktig opp sena. Så hever du stanga kraftig og sveiver inn slakken når du senker stanga igjen. Så gjentar du denne øvelsen igjen og igjen. Da vil sluken hoppe og sprette over bunnen. Oftest så hugger torsken når sluken er på vei ned mot bunnen igjen.

Slik fisker du sei og lyr:
Når det gjelder sei og lyr så anbefales det å fiske i alle vannlag og spesielt høyt i vannlaget. Kast første gang ut og tell til to før du sveiver inn, neste kast teller du til fire før du sveiver inn og så videre. Fisk gjene med rykkvise bevegelser.

Farger og kasteområde:
Noen ganger fungerer en farge og noen ganger en annen, det er noen antagelser og erfaringer vi kan bruke, men det er ofte lurt å ha et godt fargeutvalg slik at en kan bytte og prøve andre farger om det ikke ser ut til å bite med den sluken du bruker. Ta gjerne en kikk på denne tabellen for å hente noen tips til fargevalg. Sei og lyr elsker jo sild så en kan jo starte med noen «sildefarger» som blått og grønt.
Kast gjerne i vifteform for å dekke et større område enn om du står og kaster på samme sted hele tiden!

[flagallery gid=3]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *